NIEUWS:

rss


RECEPTENNIEUWS

Nieuws


Portugal in wet verplicht in publieke eetgelegenheden ten minste 1 ​plantaardige​ optie op de menukaart aan te bieden

-Portugal heeft een wet aangenomen waarin publieke eetgelegenheden verplicht worden ten minste 1 ​plantaardige​ optie op het menu te zetten

Portugal volgt hierin het voorbeeld van overheidsinstellingen in Duitsland en Japan door deze wet aan te nemen waarin alle publieke eetgelegenheden verplicht zijn gesteld een veganistische maaltijd te serveren.

Afgelopen maand stemde het kabinet in Portugal voor een wetsvoorstel waarin bepaald wordt dat alle door de overheid gefinancierde eetgelegenheden in het land zoals in scholen, universiteiten, ziekenhuizen, gevangenissen en andere openbare gebouwen, ten minste 1 maaltijd zonder dierlijke producten moeten aanbieden. Naar verwachting wordt de wet binnen de komende maanden in het wetboek opgenomen.

Het wetsvoorstel, dat met een behoorlijke meerderheid in het parlement werd gesteund, werd ingediend door de dierenwelzijnspartij P A N als gevolg van een petitie van het Portugees Vegetarisch Genootschap waarmee 15.000 handtekeningen werden opgehaald. 

Andre Silva, het enige parlementslid van P A N stelde vast dat de maatregel niet zal leiden tot zwaardere financiele lasten voor de overheid, omdat maaltijden zonder vlees over het algemeen goedkoper te produceren zijn dan maaltijden met vlees.

In maart besloot het Ministerie van Milieu in Duitsland om alle vleesproducten op hun afdeling te verbieden, en begin april besloten het kabinet en het secretariaat van de Japanse overheid na een behoorlijk succesvolle proefperiode een regulier vegetarisch menu voor hun bedrijfskantine in te voeren.

Nuno Alvim van het Portugees Vegetarisch Genootschap noemt het een ‘belangrijke doorbraak’: “Dit is de allereerste keer dat we een wet hebben aangenomen waarin het vegetarisme specifiek wordt vermeld. Omdat vegetarisch eten nu op grotere schaal beschikbaar wordt, wordt daarmee gevarieerd eten gestimuleerd en worden meer mensen aangemoedigd om voor de vegetarische optie te kiezen. Dit heeft naar verwachting belangrijke gevolgen, vooral voor de volksgezondheid maar op lange termijn ook voor dieren en milieu.”

Movimento 2as Sem Carne, de zusterorganisatie van MFM in Portugal, heeft ook een zeer belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de wet.

Bron: MeatFreeMonday


                                               
isis-veganisme.nl
ethisch, diervriendelijk en informatief
ook voor vegetarische recepten

Share |melief


barry horne

 

isis-veganisme.nl

Artikelen, teksten en recepten mag u overnemen mits u aan bronvermelding doet: (bron: isis-veganisme.nl)

© isis-veganisme.nl