NIEUWS:

rss


RECEPTENNIEUWS

Nieuws


Zomerwarmte ook gevaarlijk voor dieren

Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat u extra aandacht besteedt aan uw (en andermans) huisdieren. Zij kunnen namelijk niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.

Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren en de Dierenbescherming geven tips om het warme weer voor verschillende diersoorten zo draaglijk mogelijk te maken.


Hoe merkt u dat een dier het te warm heeft? De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open.

Wat kunt u doen?
Breng het dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kunt u vochtig maken met een nat washandje. Doe dat vooral bij kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water; daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.

Hitteshock
Is de oververhitting ernstig, dan kan het dier een hitteshock krijgen. Dit herkent u aan snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet u direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen! 

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Zorg ervoor dat de hond bij warm weer een plek in de schaduw en heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater.
 
Hoe koel je honden af?
Als de hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale koelte-producten te krijgen, zoals een koelte-matje of koelte-halsband. Zorg er wel voor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als u een oogje in het zeil kunt houden.
 KOELHALSBAND meer info

Let bij honden met een dunne vacht op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcreme. Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met een hond fietsen in de zon en laat hem nooit achter in de auto, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn!
 
Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat de kat schaduw heeft of naar binnen kan en voldoende drinkwater heeft. Als de kat niet zelf kan kiezen, bijvoorbeeld als u hem in een warme auto moet vervoeren, wees dan alert op signalen van oververhitting.

Konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen ze het moeilijk. Zorg er dus voor dat het konijnenhok niet in de zon staat. (let ook op hoe de zon staat in de loop van de dag) U maakt zelf koelelementen voor een konijn door plastic flessen voor 2/3 met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, deze kan barsten). Leg de fles in het hok, goed ingewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen, kunt u er een nat wit laken overheen leggen.

Huidmadenziekte (myiasis)
Bij warm weer overlijden er regelmatig konijnen door de huidmadenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen of vies ruikende vacht. De maden die uit de eitjes komen veroorzaken bloedvergiftiging en graven gaten in de huid van het dier! Zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen sterven. Let dus ook op de hygiëne van het konijn en maak het hok vaker schoon. (kippen en andere dieren kan dit trouwens ook overkomen)

Ook knaagdieren zoals cavia's, hamsters en ratten kunnen het flink warm krijgen. Help deze dieren afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. (weer in doeken ingepakt) Als het hok een plastic bodembak heeft, kunt u deze eventueel op een paar diepvrieselementen plaatsen. Zet het hok nooit in de zon en let op hoe de zon staat de rest van de dag.

Vogelkooien mogen ook niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen, geeft u regelmatig vers water. Houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Heeft u een vogelkooi hangen, dan kunt u deze bij warm weer wellicht beter op de grond zetten. Pas wel op met tocht en uiteraard moet de kooi veilig staan voor honden, katten en kleine kinderen. Creeer schaduw in een buitenvoliere of kippenhok met een parasol of wit, nat laken.

Terrarium en aquarium
Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel alert en zorg ervoor dat de zon niet direct op de bak schijnt.

Weidedieren
Geiten, schapen, paarden en koeien en andere dieren die buiten staan, hebben ook graag schaduwplekken. Helaas zien we vaak bij deze dieren amper schaduwplekken!
 Zorg sowieso altijd voor vers drinkwater. Ga met een paard niet op het heetst van de dag rijden of trainen.

Iedere zomer overlijden er weer honden omdat hun baasjes ze achterlaten in snikhete auto’s. Neemt dat aantal toe?

Het is niet bekend hoeveel dieren er jaarlijks in hete auto's worden achtergelaten. De politie en de Dierenbescherming houden het aantal incidenten niet bij. Wel wordt er ieder jaar weer gewaarschuwd door onder meer de politie om dieren niet in de auto achter te laten:
Als het buiten 24 graden is, is het in een auto binnen een halfuur al 43 graden! Ook als de auto’s in de schaduw staan, kan een hond ernstig in de problemen komen!


isis-veganisme.nl
ethisch, diervriendelijk en informatief
ook voor vegetarische recepten


Share |melief


barry horne

 

isis-veganisme.nl

Artikelen, teksten en recepten mag u overnemen mits u aan bronvermelding doet: (bron: isis-veganisme.nl)

© isis-veganisme.nl