NIEUWS:

rss


RECEPTENNIEUWS

Nieuws


Wereldveganismedag 2001 Worldveganday 1 November
copyright isis-veganisme nl

Wereldveganismedag, of in het Engels, Worldveganday. Vegan........ waar komt dat woord "vegan" vandaan?

Donald Watson (1910-2005) nam het begin en het eind van het Engelse woord 'vegetarian' en vormde zo 'vegan', want, zo zei hij, "veganisme neemt vegetarisme als begin en voert dit vervolgens tot het logische einde door." (Iemand wordt meestal eerst vegetariër maar dat is slechts een eerste stap,  de meest logische volgende stap is dan veganisme) vegan.

Donald Watson de grondlegger van de Vegan Society, hij richtte deze in 1944 op.
Veganisme dat staat voor streven naar een levensstijl waarbij men nadenkt over de eigen levensstijl, hoeveel impact heeft die op anderen? Veganisme dat streeft naar uitsluiting van uitbuiting van dieren, dus ook ei-en zuivelvrij want helaas in de zuivelindustrie vindt grootschalige uitbuiting plaats en ook daar vinden dieren al heel snel gedwongen hun weg naar de bio-industrie en snel naar de dood.

Denk bij de zuivelindustrie maar eens aan de geitenbokjes en de stierkalfjes van de melkveehouder en al die haantjes die geboren worden in de eierindustrie. Op de bio-industrie startpagina nl kunt u hierover terug lezen als u wilt.

Sinds 1994 is 1 november Wereldveganismedag.  Dit gebeurde naar aanleiding van het 50 jarig bestaan van de Vegan Society. Donald Watson vond toen het moeilijkst aan het vegan-zijn de sociale contacten,  want die gingen en gaan meestal gepaard met etentjes.. tja en dan kom je als veganist jezelf erg tegen en lijkt er plotseling een grote muur te komen tussen jou als veganist en de anderen waaronder de vleeseters maar soms zelfs ook de vegetariërs.

De aandacht lijkt zich dan alleen te richten op voeding, waarbij de veganist als buitenstaander wordt ervaren want hij/zij eet niet wat anderen "gewoon gangbaar" wel eten.
We hopen (en zien soms) dat deze feestdag; Wereldveganismedag, ook in Nederland steeds meer aandacht krijgt,  waarbij men kan zien dat veganisme positief is; dat men slechts streeft naar respect voor alle levensvormen; dat het resultaat hiervan is dat men oa plantaardig leeft. Op deze dag kan men zien; dat plantaardig voedsel eten, niet een doel op zich is; maar is een voortvloeisel van de levensstijl.

Wij wensen iedereen een leuke dag toe op 1 november Wereldveganismedag!

Op deze site kunt u gratis een leuke vegan E-card sturen.


Wilt u kleine snelle overheerlijke plantaardige gezonde snacks zelf maken gaat u naar gezonde snacks.nl

En natuurlijk onze eigen site voor receptjes: klikt u hier voor vega recepten.isis-veganisme.nl
ethisch, diervriendelijk en informatief
ook voor vegetarische recepten


Share |melief


barry horne

 

isis-veganisme.nl

Artikelen, teksten en recepten mag u overnemen mits u aan bronvermelding doet: (bron: isis-veganisme.nl)

© isis-veganisme.nl