NIEUWS:

rss


RECEPTENWIST U DAT....?
Kunnen dieren van mensen houden?

Kunnen dieren van mensen houden? Veel mensen zullen na bezichtiging van de clip ‘Christian the lion’ vinden van wel. Ace en John, die Christian een tijd verzorgden, hielden in elk geval wel zielsveel van hém.
Zij kochten eind jaren ’60 een leeuwtje bij het Londense warenhuis Harrod’s.
Pardon? Een jong leeuwtje kopen is al bizar, maar in een warenhuis? Niet lang daarna, in 1973, wordt de Wet op de bedreigde diersoorten van kracht en het verhandelen van met uitsterven bedreigde dieren streng verboden. Maar toen, toen kon het allemaal nog.
Niet gehinderd door enige kennis van zaken wordt het diertje aangeschaft en Christian (Engels voor ‘christen’) gedoopt. De ironie dat in de Romeinse tijd de christenen juist voor de leeuwen werden gegooid, spreekt beide heren wel aan.
Christian blijkt zich goed thuis te voelen in het gezelschap van twee mensenmannen. Harige mensenmannen, dat wel. Ze hebben een dolle tijd. Maar kleine leeuwtjes worden groot en het duurt niet lang voordat Christian het Londense appartement ontgroeit. Hem naar een dierentuin brengen, dat kan niet. Daar zou hij in een kille kooi terechtkomen en totaal verzenuwd zijn. Ace en Joh zoeken contact met George Adamson, die in Kenia bezig is om leeuwen terug te zetten in de natuur. Christian mag komen. De dorre, rotsachtige omgeving en de hitte zijn wel even wennen voor het beestje, dat tot dan toe op bed slaapt en poezelig zachte voetkussentjes heeft. En hoe gaat het contact verlopen met die ontzagwekkende mannetjesleeuw waarmee hij zal moeten samenleven?

Na verloop van tijd wordt Christian in staat geacht zich te handhaven in de vrije natuur. Met lichte weemoed nemen de mannen afscheid van hun leeuw. Ace en John missen hem en keren een jaar later terug naar Kora, het gebied in Kenia waar Christian nu rondstruint. Zou hij hen nog kennen? En hoe gevaarlijk is het om de confrontatie aan te gaan met een bijna volwassen mannetjesleeuw van zo’n 135 kilo, die al een jaar vrij rondloopt en die inmiddels heeft leren doden?

Na en paar uur verschijnen op de heuvel een paar leeuwen. Eentje maakt zich los van de groep en wandelt nieuwsgierig richting de mannen. De leeuw begint snelheid te maken, wandelen wordt trippelen, trippelen wordt rennen. Zie de gigantische poten. Dapper blijven Ace en John staan, vol overtuiging van ‘hun’ leeuw. Na een seconde of twee stort die zich onstuimig kopjesgevend en kwispelstaartend op de mannen.

Maar het had heel anders kunnen aflopen. Want kort nadat Ace en John Kora verlieten, gaat Christian een paar maal zijn boekje te buiten en brengt hij zowel George als diens assistent in een zeer gevaarlijke situatie. Er had maar dát hoeven gebeuren, of iemand was zijn hoofd kwijt geweest.

Dat Christian zo vriendelijk reageerde bij het weerzien met Ace en John, had niemand kunnen voorspellen. Want Christian is een leeuw, ook al woonde zijn familie al vijf generaties in dierentuinen (weetje: Christians vader Butch kwam uit Diergaarde Blijdorp, Rotterdam). En leeuwen blijven gevaarlijke wilde dieren. Altijd.

De volledige video:Bron: ad.nl


Share |

schijf van vijf voor veganisten
schijf van vijf voor veganisten

 
barry horne

 

isis-veganisme.nl

Artikelen, teksten en recepten mag u overnemen mits u aan bronvermelding doet: (bron: isis-veganisme.nl)

© isis-veganisme.nl