NIEUWS:

rss


RECEPTENWIST U DAT....?
B12-tekort ?

 Het is wel bekend dat opneembare actieve vitamine B12 helemaal niet meer voorkomt met het eten van plantaardig voedsel in onze Westerse maatschappij. 
Huidig voedsel wordt erg "schoon" geproduceerd. (vroeger kregen we met een krop sla uit de grond zo meer bacteriën/micro organismen uit de aarde mee. (en ook insecten...)Vitamine B12 werd vroeger wel in plantaardige voeding gevonden omdat deze destijds gekweekt werd in nog zeer gezonde organische grond.                Onze voorouders kregen B12 dan ook gewoon via plantaardige voeding binnen. 

Als er nu soms nog iets (te weinig) van B12 teruggevonden wordt bij ons op plantaardig voedsel, is dit een gevolg van dierlijke bemesting.

Ook maakt ons lichaam geen B12 aan waar de mens iets aan heeft. Iemand die volledige plantaardig eet en geen B12-tabletten gebruikt of toevoegingen aan het voedsel van B12, krijgt tegenwoordig gegarandeerd een B12-tekort.
Dit kan soms pas na jaren van alleen plantaardige voeding de kop opsteken. Je kunt dus niet zeggen het gaat al jaren goed dus het gaat prima met me.
Het proces van tekorten gaat langzaam en kan vele jaren duren zonder dat je er erg in hebt. Het nu moeten nemen van enkele B12 pillen per week is geen nadeel van leven alleen op plantaardige producten maar meer als nadeel ontstaan door het ingrijpen van de mens op de voedingbodem.
 
Wist u dat:
Veel vlees- en zuiveletende mensen krijgen op dit moment overigens niet minder vitamine B12 van farmaceutische herkomst binnen dan pil-slikkende veganisten!
 In de bio-industrie wordt B12 namelijk kunstmatig toegevoegd aan het voer. Anders zou de mens die vlees eet, te weinig B12 binnen krijgen.  

Let op:  Vleeseters kunnen evengoed een B12-tekort krijgen. Bij hen komt dat meestal door bijv. een opnamestoornis. Een B12-tekort kan worden veroorzaakt doordat de vitamine niet wordt opgenomen in het maagdarmkanaal. Dit kan aangeboren zijn, maar kan ook komen door een ziekte, of na een operatie.

Ook kan B12 opname gestoord zijn door aids, zwaar alcoholgebruik, sommige antibiotica, bepaalde slaapmiddelen en sommige medicijnen tegen suikerziekte,
enzymenstoornissen en lachgas (wordt gebruikt bij de tandarts bijvoorbeeld bij verdovingen) het lachgas kan in korte tijd veel B12voorraad afbreken!

Vitamine B12 wordt geproduceerd door micro-organismen. Dieren die producten eten waarin zich veel micro-organismen bevinden, zoals in het eten van andere dieren of het eten van (eigen) uitwerpselen, krijgen op deze manier B12 binnen.
Ook in de menselijke darm komen soortgelijke micro-organismen voor, die B12 bevatten. Deze micro-organismen bevinden zich echter in een deel van de darmen waar de B12 niet meer kan worden opgenomen. Daarom zijn mensen afhankelijk van een B12-bron  buiten het eigen lichaam, extern dus.

Voor iedereen willen we aanraden let op uw B12-opname (wekelijks) en laat uw bloed regelmatig testen op B12-tekort.
Meer info over B-12 tekort klik hier.

Bij direct gebrek, dienen tijdelijk injecties gebruikt te worden (in bovenarm of in bilspier)
Er bestaan: B12 smelttabletten (smelten in de mond en komen via mondslijmvlies rechtstreeks in de bloedbaan en wordt het probleem van maag en darm omzeild. Maar lang niet alles wordt hiermee opgenomen. ( daarom zijn deze ook hoog gedoseerd.) Deze kunnen evt na de injecties gebruikt worden.


Verder bestaan er gewone B12 tabletten B12-neusgel en B12-neussprays B12-mondspray's en B12-pleisters. (alle niet voldoende bij ernstig gebrek)

___________________________________
 Klik op de veganistische-schijf-van-vijf voor een vergroting:
Kijkt u hier naar enkele  bronnen : Michel Post

home.hccnet.nl/michel.post/b12voorveganisten/b12voorveganisten html

wiki pedia   

home hetnet nl/~hindrikdejong


Share |

schijf van vijf voor veganisten
schijf van vijf voor veganisten

 
barry horne

 

isis-veganisme.nl

Artikelen, teksten en recepten mag u overnemen mits u aan bronvermelding doet: (bron: isis-veganisme.nl)

© isis-veganisme.nl