NIEUWS:

rss


RECEPTEN







E-nummers

e-nummers

E-nummers en toevoegingen
van dierlijke oorsprong

Wij proberen deze lijst zo actueel mogelijk te houden. Heeft u echter een op- of aanmerking over onderstaande laat t ons gerust weten.

E-nummer

Naam

Oorsprong

E101

Riboflavine, lactoflavine, vitamine B2

Riboflavine is een natuurlijke kleurstof, beter bekend als Vitamine B2. De commerciële kleurstof wordt gewonnen uit enkele soorten gisten. Ook kan de stof verkregen worden uit melk.

E120

Karmijn, Cochenille

Afkomstig uit gedroogde schildluizen

E234

Nisine

Komt van nature voor in kaas en andere gefermenteerde zuivelproducten

E322

Lecithine

Normaal uit soja maar soms ook uit eieren

E430

Polyoxyethyleen-8-stearaat

Vetzuur. *zie toelichting

E431

Polyoxyethyleen (40) stearaat

Vetzuur. *zie toelichting

E432

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monolauraat

Vetzuur. *zie toelichting

E433

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan mono-oleaat

Vetzuur. *zie toelichting

E434

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monopalmitaat

Vetzuur. *zie toelichting

E435

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan monostearaat

Vetzuur. *zie toelichting

E436

Polyoxyethyleen-20-sorbitaan tristearaat

Vetzuur. *zie toelichting

E441

Gelatine

Gemaakt uit botten en huid van geslachte dieren

E442

Ammoniumfosfatiden

Het wordt meestal uit koolzaadolie gewonnen. Echter, gebruik van dierlijk vet, waaronder varkensvet, is niet voor 100% uit te sluiten.

E470

Zouten van vetzuren

Vetzuur. *zie toelichting

E471

Synthetische vetten

Vetzuur. *zie toelichting

E472

Synthetische vetten

Vetzuur. *zie toelichting

E473

Suikeresters van vetzuren

Vetzuur. *zie toelichting

E474

Suikerglyceriden

Vetzuur. *zie toelichting

E475

Polyglycerolesters van vetzuren

Vetzuur. *zie toelichting

E476

Propyleenglycolesters van vetzuren

Vetzuur. *zie toelichting

E477

Propyleenglycolesters van vetzuren

Vetzuur. *zie toelichting

E478

Glycerol- en polypropyleenglycolesters van melkzuur en vetzuren

Vetzuur. *zie toelichting

E479 en 479b

Thermisch verhitte sojaolie, veresterd met vetzuren

Vetzuur. *zie toelichting

E481/2

Natrium/Calcium-stearoyllactylaat

Vetzuur. *zie toelichting

E483

Stearyltartraat

Vetzuur. *zie toelichting

E484

Stearylcitraat

Vetzuur. *zie toelichting

E485

Gelatine

Gemaakt uit botten en huid van geslachte dieren

E491-5

Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren

Vetzuur. *zie toelichting

E542

Beendermeel

Gemaakt uit botten van geslachte dieren

E570-73

Stearinezuur en stearaten

Vetzuur. *zie toelichting

E626-29

Guanylzuur en guanylaten

Voornamelijk uit gist, maar voor een deel ook synthetisch of uit sardines

E630-35

Inosinezuur en inosinaten

Vooral uit vlees en sardines. Wordt ook synthetisch gemaakt of (steeds meer) met bacteriën.

E636 Maltol Maltol komt van nature voor in de schors van jonge lariksbomen (Larix decidua), in dennennaalden (Abies alba, Fam. Pinaceae), in cichorei, in houtteer en in geroosterd mout. Het wordt hieruit geëxtraheerd. Synthetisch wordt het bereid door alkalische hydrolyse van streptomycinezouten of door verhitting van lactose en maltose.

E640

Glycine

Wordt gemaakt uit gelatine. Soms ook synthetisch.

E901

Bijenwas

Gemaakt door bijen.

E904

Schellak

Grondstof wordt gewonnen op basis van het beschermingsschild van een boomluis

E913

Lanoline

Afkomstig uit de wol van schapen

E920-21

Cysteine en cystine

Gewonnen uit eiwitten, uit haar van paarden, koeien, mensen en varkens.

E966

Lactitol

Afkomstig uit (koe)melksuiker

E1000

Cholinezuur

Uit rundergal.

E1105

Lysozym

Een eiwit uit eieren

Caseine en caseinaat

Eiwit uit koemelk

Gelatine

Gemaakt uit botten en huid van geslachte dieren

Lactose

Melksuiker uit koemelk

Omega-3-vetzuren

Soms uit soja, echter meestal uit vis

Weipoeder

Een poeder gemaakt uit gestremde kaas. (kaas wordt doorgaans gestremd met lebferment uit de lebmaag van een geslacht zeer jong kalfje).

Handig: iPhone app voor E-nummers:

*Vetzuren hebben meestal een plantaardige oorsprong,
echter is het gebruik van dierlijk vet (van runderen/varkens) niet uitgesloten.

onze bronnen:


goedewaar.nl
consumentenbond.nl
wikipedia.nl
avrogezondheid.nl
medicinfo.nl
gezondheid.be
ommekeer.com
food-info.net
fonteine.com
bonvita.com

 

 




 

 














barry horne

 

isis-veganisme.nl

Artikelen, teksten en recepten mag u overnemen mits u aan bronvermelding doet: (bron: isis-veganisme.nl)

© isis-veganisme.nl